Wist je dat... wat zien baby's eigenlijk?

Gepubliceerd op 27 juni 2020 om 10:51

Een kijkje door de ogen van een baby

Oh nee... hoor ik je denken, de anatomie van het oog. Ik snap dat je denkt: waarom dit?! Maar het kan echt helpen om een beter inzicht te krijgen in het zicht van baby's en hoe dit ontwikkelt. Dus leg ik je toch maar kort een aantal structuren binnen het oog uit ;)

Om scherp te kunnen zien, hebben we een spier nodig genaamd "het cillair lichaam" deze spier zorgt ervoor dat de lens van het oog van vorm kan veranderen (boller of platter). Doordat deze spier zich ontspant of juist aanspant wordt het beeld waar we naar kijken scherp geprojecteerd op ons netvlies (ook wel retina genoemd) dat zich achter in ons oog bevindt. Voorbij de lens en het glasachtig lichaam (deze zorgt ervoor dat het oog zijn ronde vorm behoud) zit de fovea, deze maakt het mogelijk om details en kleuren te kunnen zien. 
 

Als baby's worden geboren is het cillair lichaam in het oog aanwezig, maar ze hebben nog niet meteen de controle over deze spier. Hierdoor focust een baby soms te dichtbij of juist te ver weg, waardoor het beeld wazig blijft. Na de eerste twee levensmaanden begint een baby betere controle over de spier te krijgen en kan het een scherper beeld doorgeven aan het netvlies. Ondanks dit scherpere beeld ziet de baby nog steeds wazig! Hoe zit dit? We duiken iets dieper het oog in. Er is namelijk meer nodig dan alleen een goede controle over het cillair lichaam om scherp te kunnen zien. De lens, het netvlies en de hersenen spelen hierbij een rol. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen zijn nog onvoldoende ontwikkeld waardoor er toch nog een wazig beeld is. Ook het deel op de retina, dat het mogelijk maakt om details en kleuren te zien (de fovea) is nog onderontwikkeld waardoor het beeld wazig zal blijven. De gebieden in de hersenen die nodig zijn om het beeld te registreren en herkennen zijn ook nog onvolledig ontwikkeld. Hierdoor blijft het beeld wazig, zelfs wanneer het kind goed focust.

 
Goed, dat een baby wazig ziet dat weten we nu wel, maar wat ziet hij/zij nou precies? En hoe wazig is wazig? 
In de eerste levensmaand van een baby heeft deze een gezichtsscherpte van 20/120, ja heel leuk die cijfertjes maar wat betekent dit? En hoe ziet dit eruit? 

Als baby's konden lezen dan konden ze de bovenste E scherp zien. De rest van de letterkaart is wazig. Vanaf de vierde levensmaand van de baby is zijn gezichtsvermogen verbeterd naar 20/60, dat betekent dat de letters TOZ op de kaart nog gelezen kunnen worden. Vanaf de achtste levensmaand van de baby, is het zicht verbeterd naar ongeveer 20/30 (regel op de kaart: EDFCZP) dit betekent dat het zicht bijna net zo goed is als dat van een volwassene (dit is namelijk 20/20, regel op de kaart: DEFPOTEC). Over de komende jaren zal het zicht zich verder ontwikkelen. Maar de grootste ontwikkeling vindt dus plaats in de eerste acht levensmaanden!

Wat zegt dit zicht in de praktijk? Grote objecten en contouren worden gezien door baby's. De fijne details zijn nog lastig en komen later in de ontwikkeling. 

Disclaimer: Dit blog is puur bedoelt om een indruk te geven in het zicht van een baby en hoe dit ontwikkelt. Net als de groei kan dit altijd afwijken. 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.